Obnova zdraví v chovu

22.09.2009 21:34

 

Převzato z ifauna.cz

Všichni si přejeme mít zdravé psy, ale přesto u všech plemen stoupá výskyt onemocnění. Každé plemeno má své specifické sklony jak k povahovým rysům, tak k určitým onemocněním. Slušný chovatel vybírá takové jedince do chovu, kteří mají šanci splnit jeho očekávání exteriérové i zdravotní. Pouze množitel spojí libovolný pár a zajímá se jen o rychlý prodej štěňat. Množitel ale nebude dlouho pokračovat v chovu, protože se veřejnost brzy dozví o jeho postupech. Chovatel se chce prezentovat, takže je v jeho zájmu mít zvířata zdravá a krásná. Protože pracujeme s přírodním materiálem, s genetikou a vlivem prostředí, nedá se nic naplánovat ani zaručit, dá se jen předpokládat. A vše souvisí se vším. Rozumný člověk nemůže uvažovat jako moderní medicína, rozdělit bytost na jednotlivé orgány a ty také jednotlivě hodnotit a léčit. Pak se stane, že máte troje léky od tří nezávislých „odborníků“, kteří se nekontaktovali. Když se projeví únava a slabost svalů, je lepší přečíst příbalové letáky než navštívit čtvrtého odborníka specialistu. Naštěstí psychosomatika (zabývá se léčbou psychických i tělesných onemocnění na základě bio–psycho–sociálního modelu nemoci) bývá již zmiňovaná i u klasické medicíny, takže postupem času bude pro všechny přirozeným vysvětlením nemoci.

Na základě mého vysokoškolského studia a zklamání z možností a přístupu západní medicíny, jsem se před patnácti lety odklonila od školských postupů a začala hledat cestu jinde. Řešení civilizačních problémů vidím v návratu k přírodě a k vlastním schopnostem organismu. Nepotlačovat jednotlivý projev, ale nasměrovat tělo jako celek k uzdravení. Tělo nám dává zprávy a varuje nás. Nejprve se ozve méně důležitý orgán, například kolena chrání ledviny. Nejdříve onemocnění tenké střevo, teprve potom srdce. Pokud porozumíme svému tělu, dokážeme zastavit nemoc v počátku. Důležité je i naše myšlení, jestliže si příliš připouštíme tlak vnějšího prostředí, odrazí se to na tlaku našeho oběhového systému. Doba nás sice tlačí do spěchu a honby za penězi, ale já si myslím, že svůj životní standart máme často zbytečně vysoký. Bojíme se mínění okolí a chceme udržet krok. Pak vyděláváme peníze na drahé oblečení a luxusní auta, místo abychom šli na procházku do přírody a dýchali čerstvý vzduch.

 

Zastánci ozdravení chovu by se měli zaměřit na odchovy, vynutit si neohlášené kontroly vrhu a radikálně a nekompromisně bojovat proti týrání zvířat. Větší propagaci by si zasloužily psí školy a hlavně výchova majitelů, jak správně citově zacházet se psem. Je to cesta stejně těžká, jako prosadit vyšetření srdce a ledvin. Ale začněme u kořene problému a ne od konce, jako běžná medicína.

Další z možností, jak pomoci k ozdravení chovu, je podpořit vlastní sily organismu. K tomu nám slouží alternativní metody. Byliny a homeopatika můžeme dávat už štěňatům. Takto podpořené tělo lépe vydrží tlak okolí. Phosphorus 9ch dáváme štěňátku již od narození (feně od krytí). Phosphorus podporuje vývoj všech vnitřních orgánů – srdce, ledviny i mozek. Silicea podporuje imunitu a pevnost psychiky, mineralizaci těla, podáváme feně již od krytí. Oscillococcinum zvyšuje imunitu proti virózám, posiluje játra a srdce. Lichořeřišnice likviduje bakterie, podporuje růst srsti, léčí močovou soustavu. Celík reguluje celý metabolismus se zaměřením na močovou soustavu. Sarsaparilla provádí čištění kůže a regeneraci ledvin. Vzhledem k ceně homeopatik i bylin si každý majitel může dovolit vyzkoušet ozdravný program na svých psech.

Březí feně dáváme první měsíc obden siliceu spolu s phosphorem. Oscillococcinum podáváme po celou dobu březosti jedenkrát týdně dvacet kuliček. Hned od porodu střídáme denně phosphorus, siliceu a oscillococcinum. Kuličky dáváme štěňatům do vody až do odstavu (dvě kuličky na jedno stěňátko).

Rostoucímu bulíkovi můžete dělat střídavé kůry, které trvají tři týdny. Podáváme lichořeřišnici dvakrát ročně patnáct kapek denně, stejně tak celík. Sarsaparillu podáváme také dvakrát ročně. Phosphorus dáváme štěňatům do jednoho roku několikrát do roka. Kůra trvá vždy tři týdny, kdy podáváme pět kuliček denně. Siliceu dáváme jedenkrát týdně pět kuliček, v ředění 15–30ch. Tato kůra je zaměřená na ledviny a srdce.

Buldočí typy potřebují kůry s calcareou fluoricou 9–30ch. V době růstu dáváme například jedenkrát týdně pět kuliček a od ředění 9ch postupně přecházíme na 15 a 30ch. Těmto plemenům prospěje i občasné podání luesina, jako prevence destrukčních chorob a vrozených vad. Například podáváme luesinum 15ch jedenkrát za dva měsíce pět kuliček.

Kavalíři mají často sklon k onemocnění srdce. Kůry phosphorem jsou pro ně rozhodně dobré, z bylin dáváme srdečník, třeba jen dvakrát ročně. Calcarea fluorica je pro ně také důležitá kvůli dědičným vadám a dýchacím problémům.

Rotwaileři potřebují na správný vývoj pohybové soustavy calcareu carbonicu. Podáváme ji od malička, nejlépe ještě březí feně, například jedenkrát týdně pět kuliček v ředění od 9 po 30ch, po celou dobu vývoje. Vzhledem ke sklonům ke kožním a kloubním problémům je vhodné podat jedenkrát za měsíc sulfur 30ch. Od jednoho roku již postupujeme individuálně, po konzultaci s homeopatem.

Kokršpanělům velmi vyhovuje thuya, kvůli sklonům k bradavicím, kožním problémům a obezitě.

Pro bulíky a westíky je zcela nezbytné podávání zinku. (Všeobecně pro bílé psy je důležitější než pro barevné). Tito psi mají vrozenou poruchu metabolismu zinku a některé minerálie, zejména z granulí, ještě zinek vytěsňují. Zinkové tablety dáváme spolu s homeopatikem, vždy dva měsíce ano, dva ne. Po celý život. Zinek je pro bulíka životně nezbytný. Zasahuje do enzymatických procesů, tedy do všech dějů v organismu. Ovlivňuje reaktivitu mozku a chování, takže některé neurologické bulteriéří problémy mohou pramenit z poruchy metabolismu zinku! Zincum valerianicum 30–200ch je na vývoj nervové soustavy a na psychiku bulíků ideální. Všeobecně na celé tělo pak zincum sulfuricum, valerianicum, muriaticum, phosphoricum, carbonicum, v ředěních 9–30ch, jedenkrát denně pět kuliček.

A tak bychom mohli jmenovat jedno plemeno za druhým a volit homeopatika i byliny od oplození vajíčka až po smrt jedince. Homeopatie je starší více než dvě stě roků a používaná na východě i západě. Pokud ji někdo považuje za placebo, tak má možnost si levným placebem ozdravit svůj chov. Protože jak všichni dobře víme, klasická medicína ani chovatelská opatření to zatím nedokáží.

MVDr. Simona Müllerová